Posted on Leave a comment

Čarolija Sicilije u čaši: Vinarija Donnafugata

Da li ste znali da ne morate preći stotine kilometara da biste osetili autentični duh Sicilije? Dovoljno je da otvorite bocu vrhunskih vina vinarije Donnafugata. 

Kao porodični posao koji se neprestano razvija, Donnafugata je odraz vrhunskog zanatskog duha i kreativnosti koje simbolizuje “Made in Italy”. U današnjem blog postu, donosimo priču o tradiciji, inovaciji i strasti prema vinu koja traje preko 170 godina.

Između tradicije i inovacije: Pioniri održive vitikulture na Siciliji

Vinarija Donnafugata je 1983. nastala sinergijom Giacoma Ralla, naslednika bogate porodične tradicije vinogradarstva duge preko 170 godina, i njegove supruge Gabrielle. Postavljajući temelje pod ovim imenom, Giacomo i Gabriella su udahnuli novi život u svet vitikulture. Gabriella, priznata kao pionirka feminizma u ovoj oblasti, transformisala je Donnafugatu u oazu kreativnosti, kvaliteta i dubokog poštovanja prema Siciliji.

Od samog početka, Donnafugata je bila predvodnica i u integraciji održivosti u svaki aspekt proizvodnje. Ova vinarija ne vidi održivost samo kao dodatak svom poslovanju, već kao njegovu osnovu. Od poštovanja prirode, preko upotrebe obnovljivih izvora energije, do minimiziranja otpada i vode, svaki korak u procesu stvaranja vina reflektuje duboku posvećenost očuvanju okoline. 

Pored ekoloških aspekata, Donnafugata se fokusira i na društvenu odgovornost, promovišući pravedne radne uslove i doprinoseći zajednici. Sve ovo skupa stvara vina koja su ne samo izraz teritorije i tradicije, već i simboli održivog i odgovornog pristupa vinogradarstvu.

Donnafugata vina: Spektar emocija i ukusa

Vinarija Donnafugata predstavlja istinski vinogradarski dragulj Sicilije, nudeći paletu vina koja odražava bogatstvo i raznolikost ovog ostrva. Njihova bela vina, poput poznatog Anthìlia, karakteriše svežina i aromatičnost, uz primamljive note citrusa i cvetnih aroma. Rosé vina, s druge strane, kao što je intrigantni Rosé di Rosa, privlače pažnju svojom elegancijom i finim balansom između voćnosti i svežine, pružajući osvežavajuće iskustvo koje odzvanja duhom Mediterana.

Crvena vina Donnafugate, među kojima se ističe Mille e una Notte, pričaju priču o snazi i strasti sicilijanske zemlje. Ova vina su bogata, složena, sa zrelim voćnim notama i začinjenim tragovima, odražavajući kompleksnost i dubinu sicilijanskih terroara. Svako od ovih vina nosi posebnu priču, ukorenjenu u tradiciji, ali sa pogledom usmerenim ka budućnosti.

Posebnu pažnju zavređuju i specifične linije i kolekcije vinarije, poput saradnje sa Dolce & Gabbana. Ova partnerstva rezultirala su stvaranjem jedinstvenih vina koja odražavaju spoj mode, umetnosti i vinogradarstva, pružajući ne samo gastronomsko, već i estetsko iskustvo. Vina poput Tancredi ili Ben Ryé, svojom složenošću i karakterom, predstavljaju krunu ponude Donnafugate, dok grappe i ulja dopunjuju ovu priču, nudeći još jednu dimenziju uživanja u sicilijanskim ukusima.

Jedan od ključnih elemenata identiteta vinarije i načina na koji se povezuje sa ljubiteljima vina i opuštanja je projekat Donnafugata Music & Wine. Izlazeći iz okvira tradicionalnog vinskog užitka, pruža neobičnu sintezu muzike i vina koja odražava kreativan duh José Ralla i Vincenza Favare. Kroz niz koncerata i albuma, ovaj projekat uspešno prenosi duh Sicilije širom sveta, čime dalje jača imidž Donnafugate kao brenda koji nadilazi ustaljene granice proizvodnje vina. 

Etikete koje nose priču

Svaka boca Donnafugata vina je priča za sebe, ne samo zbog izuzetnog sadržaja, već i zbog ambalaže. Maštovite i živopisne etikete su prozor u dušu Sicilije, koji pripoveda o njenoj bogatoj paleti boja, kulturi i ženstvenosti. Pozivaju posmatrača na putovanje kroz slikovite pejzaže Sicilije i njenih tradicija, čineći svaku čašu vina uživanjem za sva čula.

U našoj prodavnici, tri vrste vina iz vinarije Donnafugata u saradnji sa Dolce & Gabbana donose autentično iskustvo strasti i tradicije vinogradarstva. Isolano Dolce & Gabbana, sa svojom kompleksnošću i elegancijom, Rosa Dolce & Gabbana, koje otkriva osvežavajuću harmoniju okusa pri svakom gutljaju, i Tancredi Dolce & Gabbana, čija duboka i intenzivna struktura priča o bogatstvu Sicilije, dostupni su za istinske poznavaoce. Ova selekcija vina pažljivo je odabrana kako bi vam pružila priliku da doživite savršenu kombinaciju autentičnosti i inovativnosti, uvodeći vas u svet gde se prestiž vinarije Donnafugata i kreativni duh Dolce & Gabbana savršeno spajaju.

Dok završavamo naše putovanje kroz vinske priče Donnafugata, nadamo se da smo probudili vašu radoznalost i želju za istraživanjem. Ako jesmo, ne propustite priliku da iskusite ovaj spoj umetnosti i majstorstva, koji čeka baš vas u našoj ponudi vina. Pozivamo vas da posetite našu prodavnicu i izaberete Isolano, Rosa, ili Tancredi Dolce & Gabbana i dozvolite da vas svaki gutljaj vodi kroz autentične pejzaže, tradiciju i inovativnost koje Donnafugata ponosno nosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *