Posted on Leave a comment

Šta znači dati poklon?

U našoj kulturi je ukorenjeno da darujemo jedni druge u posebnim prilikama. Ova tradicija se prenosi s generacije na generaciju i predstavlja znak pažnje, ljubavi i zahvalnosti. Ipak, danas postoji više prilika za kupovinu poklona nego što je bio slučaj u dalekoj prošlosti. Osim za rođendane i venčanja, razmišljamo o poklonima za malu i veliku maturu, odbranu diplomskog, godišnjicu veze ili braka, Dan zaljubljenih, 8. Mart, poslovne jubileje i mnoge druge specijalne dane.

Shodno prilici, poruka koju poklon prenosi je specifična. To znači da bi odabir poklona trebalo da bude usklađen sa vrstom događaja, kao i karakterom i ukusom primaoca. Evo šta znači dati određen poklon.

Cveće je uglavnom prva asocijacija na poklone. Ovaj klasičan gest je prikladan za široku lepezu emocija – od uvažavanja, simpatija, ljubavi do saučešća. U većini kultura, poklanjanje crvenih ruža je sinonim za romantiku, dok se žuta boja povezuje sa prijateljstvom. Ružičasto cveće simbolizuje zahvalnost. Ako želiš da se primalac poklona oseća posebno i da ojačaš vaš međusobni odnos, primeni sledeći trik. Potrudi se da personalizuješ poklon – odabirom omiljenog cveta i boje ili dodavanjem poruke ili neobičnog detalja u buket. Ovo će učiniti već poseban momenat nezaboravnim.

Korpa ili buket od gurmanskih specijaliteta, vina ili slatkiša uvek su dobar izbor kada želimo da poklonom izrazimo poštovanje i zahvalnost starijima, nadređenima, kolegama, poslovnim partnerima i ljudima koji su nam na bilo koji način pomogli. S druge strane, u kulturi našeg naroda je i razmena poklona prilikom posećivanja prijatelja i rodbine u njihovim domovima. Darivanjem ne samo da pokazuješ tvoju iskrenu zahvalnost i uvažavanje, nego i jačaš poštovanje, gradiš poverenje i stvaraš pozitivno raspoloženje. 

Ponekad je potrebno i da odamo priznanje za uložen trud i uspeh naših kolega, prijatelja ili članova porodice. Životne prekretnice poput odbrane diplomskog rada, prelazak u novu kompaniju ili odlazak u penziju zaslužuju lepe uspomene. Sat, parfem, knjige, predmet vezan za hobi slavljenika, umetnički komad ili putovanje samo su neki od primera koji će poslužiti kao nagrada i motivacija pred prelazak u sledeću fazu života. 

Kupovina poklona je neizbežna kada su u pitanju rođenja, krštenja i veridbe. Budući da su ovo momenti intenzivnih emocija, svima znači da ih proslave u krugu najmilijih osoba. Naravno, pokloni su u drugom planu, ali to ne znači da nisu važni. Iako je prisustvo najdražih suština ovih proslava, poklon posebno namenjen za tu priliku stvara uspomenu, te budi radost i zahvalnost za vreme i trud uložen u njegov odabir. U haotičnom tempu kojim uglavnom danas živimo, često nemamo vremena da provodimo vreme sa porodicom i prijateljima. No, kada nam pogled padne na poklon koji smo dobili od njih za važan dan, njegova sentimentalna vrednost nemerljivo prevazilazi materijalnu. A to je možda i najbolji poklon koji možemo da damo i dobijemo!

Spisak posebnih prilika se pruža u nedogled. No, da li je uvek neophodan? Zašto bi se kupovina poklona vezivala samo za određene datume? S vremena na vreme, svima znači neočekivani nalet veselja i dobrog raspoloženja. 

“Random” dan za poklon je savršen način da oslobodiš hormon sreće – s obe strane poklona. To ne mora da bude skup ili jedinstven poklon. Čak i mali gest poput romantične poruke, omiljene poslastice ili karte za bioskop može nekome ulepšati dan. Naravno, ako dobro poznaješ osobu, neće ti biti teško da se setiš nečeg što će joj izmamiti osmeh na lice. Seti se da ova mala dela ljubaznosti produbljuju odnose i pokazuju važnim ljudima da ti je stalo do njih.

Želiš da obraduješ svoje najmilije? Dobro bi ti došla ideja? Pogledaj našu bogatu ponudu kreativnih poklona ili nas kontaktiraj da zajedno osmislimo poklon kojeg će se tvoja draga osoba zauvek sećati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *