Posted on Leave a comment

Od Oplenca do kraljevskih dvorova: Vino Aleksandrović

Današnje putovanje kroz vinske priče nas vodi do dragulja srpskog vinogradarstva čije su etikete postale nezaobilazan izbor istinskih ljubitelja vina – do vinarije Aleksandrović. Smeštena u istorijskom regionu Oplenca, ova vinarija se bavi uzgojem grožđa i proizvodnjom vrhunskog vina više od jednog veka. Spajajući tradicionalne prakse sa savremenom tehnologijom, donosi raznolikost vinskih linija koja osvajaju nepca i prenose duh domaćeg teroara.

Hajde da vas upoznamo sa bogatom istorijom vinarije, filozofijom koja stoji iza svake boce, kao i sa specifičnostima vinograda koji daju jedinstveni karakter vinima Aleksandrović.

Istorija i filozofija vinarije Aleksandrović

Tlo Oplenca je dom posvećenosti porodice Aleksandrović vinarstvu – zanatu koji se usavršavao generacijama. Zaostavština vinarije počela je da se oblikuje početkom 20. veka, obeležena osnivanjem Vinogradske zadruge Venčac, što je svedočanstvo o temeljnoj ulozi porodice u lokalnoj vinskoj zajednici. Prelomni trenutak dogodio se 1992. godine kada je porodica Aleksandrović oživela tradiciju vinarstva sa originalnom recepturom za Trijumf, vino koje je krasilo evropske kraljevske dvorove pre Drugog svetskog rata, spajajući tradiciju sa naglaskom na modernost.

Filozofija vinarije temelji se na neumornom teženju za kvalitetom, kombinujući tradicionalne metode s modernom tehnologijom i naučnim saznanjima. Svaka faza proizvodnje, od odabira zemljišta do berbe i fermentacije, odražava duboku posvećenost očuvanju autentičnosti i promociji srpske vinarske baštine. Vinarija insistira na ručnoj izradi, preciznom odabiru grožđa i kontinuiranoj inovaciji u proizvodnji, čime se osigurava da svaka boca Aleksandrović vina bude izraz vrhunskog kvaliteta i tradicije.

Vinogradi i degustacija

Vinarija Aleksandrović je pozicionirana u jedinstvenom geografskom području koje omogućava proizvodnju vina sa izražajnim karakterom. Kombinacija blage klime, specifičnog sastava tla i optimalne izloženosti suncu stvara idealne uslove za uzgoj grožđa. Različiti vinogradi vinarije, uključujući Vinču, Ježevac i Bokanju, karakteriše raznolikost mikroklimatskih uslova i tipova tla, od lakih do srednje teških, što doprinosi kompleksnosti i bogatstvu ukusa njihovih vina. Posebno se ističe vinograd Ježevac sa svojom kamenitom strukturom i niskim sadržajem humusa, idealan za sorte poput Pinot Noir i Rhine Riesling.

Nagrade i priznanja

Vinarija Aleksandrović je ostvarila zapažene uspehe na međunarodnoj sceni, potvrđujući svoje mesto među vrhunskim vinarijama. Na prestižnom takmičenju The Balkans International Wine Competition 2020, belo vino Trijumf Selection 2019 osvojilo je Grand Trophy, proglašeno za najbolje vino Balkana, čime je vinarija doprinela promociji srpskog vinarstva. Takođe, na Japan Wine Challenge, Trijumf Rose 2016 dominirao je u više kategorija, osvojivši Internacionalni trofej za najbolje roze vino Starog sveta, među ostalim priznanjima. Ovi uspesi, zajedno sa brojnim zlatnim medaljama i šampionskim titulama na drugim međunarodnim takmičenjima, svjedoče o izuzetnom kvalitetu i jedinstvenosti vina vinarije Aleksandrović.

Međunarodno priznanje vinarije potvrđuje i njeno mesto u Svetskom muzeju vina u Bordou, simbolizujući njenu posvećenost kvalitetu i inovacijama u vinarskoj industriji. Ovo priznanje ne samo da odražava prestiž vinarije Aleksandrović na globalnoj sceni, već i podstiče ljubitelje vina širom sveta da istraže njenu jedinstvenu vinsku ponudu.

Ipak, priliku da se pobliže upoznate s raznovrsnošću i kvalitetom ovih vina pruža sama vinarija Aleksandrović. Za sve zainteresovane, otvorene su turističke i individualne posete vinogradima i prostorijama vinarije. Uz stručno vodstvo, imate mogućnost da obogatite svoje razumevanje vinske kulture, dok degustirate ili uparujete pažljivo odabrane sorte sa ukusnim jelima. Takođe, vinarija Aleksandrović nudi i mogućnost organizovanja tim bildinga, pružajući jedinstveno iskustvo za jačanje timskog duha u ambijentu koji inspiriše.

Selection vina

Linija Selection vinarije Aleksandrović se ističe širokim spektrom ukusa. Ova kolekcija uključuje penušava vina kao što su Trijumf Chardonnay i Trijumf Rose, koja oduševljavaju svojom svežinom i elegancijom. Izuzetna su kao aperitivna pića na temperaturi oko 10ºC. Bela vina poput Tema Blend, Oplen Riesling, Harizma Selection, Trijumf Selection i Varijanta White Selection nude bogatstvo aroma i kompleksnost koja privlači. Savršeno se uparuju sa specijalitetima od morskih plodova. Roze vina kao što su Varijanta, Euforija i Trijumf Roze su savršena za ljubitelje laganijih, voćnijih vina. Za ljubitelje robusnijih ukusa, tu su crvena vina poput Regent Reserve i Vizija Selection. 

Pored vina, vinarija Aleksandrović proizvodi i rakije, uključujući Loza Aleksandrović i Trijumf Special, koje predstavljaju spoj tradicije i kvaliteta. 

Premium vina

Premium linija vinarije Aleksandrović predstavlja vrhunac majstorstva i posvećenosti kvalitetu, sa svakom bocom koja je sinonim za izuzetnost. Ova ekskluzivna kolekcija obuhvata penušava vina poput Trijumf Noir, bogata bela vina kao što su Trijumf Gold, Trijumf Terroir i Trijumf Late Harvest, elegantno roze vino Finesa, te izvanredna crvena vina poput Trijumf Noir, Rodoslov, Prokupac i Vožd. Ne smemo zaboraviti ni Premium rakiju Trijumf XO, koja pruža najbolje iz domaćeg teroara. 

Kroz razumevanje bogate istorije, filozofije, i posvećenosti vinarije Aleksandrović, videli smo kako se strast prema vinu pretvara u izuzetne kapljice. Dok zatvaramo poglavlje ove vinske priče, ponosni  smo što najfinija vina Aleksandrović možete pronaći i u našoj prodavnici. 

Bilo da želite pojedinačne boce ili tražite kreativne aranžmane kreirane da odgovaraju ukusima vaših najmilijih, naš asortiman nudi po nešto za svakoga. Pozivamo vas da zajedno sa nama proslavite ovo jedinstveno vinsko nasleđe i obogatite svoje trenutke vrhunskim vinskim notama i aromama koje vinarija Aleksandrović sa ljubavlju pruža.

Posted on Leave a comment

Osvajajući srca i medalje: Priča o Rakiji Potpis

U prostranstvima bogate istorije, tradicije i majstorstva naše zemlje, rakija zauzima posebno mesto. Među raznim domaćim rakijama koje se ističu svojim kvalitetom, istakla se i rakija Potpis. Nastala na obroncima Avale, kombinujući prirodne darove i veštinu, postala je sinonim za vrhunski kvalitet i duboko poštovanje među poznavaocima, ljubiteljima i kolekcionarima žestokih pića. 

Kroz ovaj blog istražićemo put koji je rakiju Potpis učinio izuzetnom, s osvrtom na jedinstvene osobine i priznanja koja su potvrda njenog izvanrednog kvaliteta.

Kako je sve počelo?

Vođeni uverenjem da svaki gutljaj treba da ostavi utisak za pamćenje, kreatori rakije Potpis su svoju ljubav prema ovom piću pretočili u način života, uspevajući da utkaju nasleđe svojih predaka u svaku bocu. Tradicionalna receptura, prožeta atmosferom porodičnih okupljanja, dobija moderan zaokret kako bi osvojila nepca današnjih ljubitelja rakije. Sve to se dešava na porodičnom imanju, gde je svaki voćni plod brižljivo izabran, podvrgnut tradicionalnim metodama obrade i detaljno ispitan u svakoj fazi. Rezultat? Jedinstvena aroma i ukus koji donose čistotu prirode u svaku čašu.

Autentičnost i bogatstvo ukusa proizvoda Potpis odražavaju se u svakom koraku, od odabira voća do flaširanja, gde se pažljivo vodi računa o svakom detalju kako bi se osigurao vrhunski kvalitet. Pažljiva ručna izrada koja zahteva vreme, nasuprot užurbanom ritmu masovne proizvodnje, pokazuje posvećenost i istinsku težnju ka kvalitetu, a ne samo prema osvajanju tržišta. Cilj nije samo zadovoljiti savremene ukuse, već i odavati počast višedecenijskoj tradiciji.

Duh domaćih voćnjaka u svakoj kapljici

Rakija Potpis nudi široku lepezu proizvoda za ljubitelje domaćih žestokih pića. Svaka boca je zabeležena u arhivi, čineći njenog vlasnika delom istorije ovog brenda. Dunja, kajsija, viljamovka i šljiva kao tradicionalne i barik rakije, predstavljaju spoj tradicije i modernog pristupa, nudeći bogate i složene arome. Hajde da se osvrnemo na neke od najpopularnijih.

Potpis šljiva barik kombinuje eleganciju i složenost. Proizvedena od dvostruko destilovane šljive u bakarnom kazanu na drva, ova rakija se odlikuje sortama Crvena ranka, Čačanska lepotica i Čačanska rodna. Nakon pet godina odležavanja u srpskom hrastu, dobija zagasitu ćilibarnu boju s tonovima stare hrastovine. Kompleksne arome hrasta, vanile, dima i suvog voća ističu se u njenom mirisu, dajući posebnu dimenziju svakom gutljaju.

Dunja tradicional, destilovana dvostruko u bakarnom kazanu od 500 litara na drva, potiče od Leskovačke dunje. Posle tri godine odležavanja u srpskom hrastu, dobija prelepu boju zlata, čime privlači pažnju svojim izgledom, te intrigira nepce bogatim i harmoničnim ukusom. Kao remek-delo brenda izdvaja se Potpis XO Arhiva sa divljom kruškom, proizvedena u samo 100 boca.

Gin Red obsession donosi inovativni pristup kroz kombinaciju kleke, citrusa i crvenog voća, nudeći jedinstveno iskustvo koje prelazi granice tradicionalnog gina, dok likeri kao što su malina, medena, orahovača i višnja dodatno proširuju spektar ukusa. Svaki liker svojim karakterističnim notama pruža priliku za istraživanje raznolikosti i bogatstva domaćih voćnih sorti. Različite dimenzije bogatstva i raznovrsnosti ovog izuzetnog domaćeg brenda, kao i mnogih drugih, možete pronaći i u našoj prodavnici.

Potvrda izvanrednosti: Priznanja i nagrade 

Da kvalitet i jedinstvenost brenda Potpis nisu prošli nezapaženo u svetu destilata svedoči niz prestižnih nagrada i priznanja. Na manifestaciji Srpske rakije održanoj 21. juna 2021. godine u Beogradu, Potpis Kajsija osvojila je treće mesto, potvrđujući svoj status među najboljim srpskim rakijama. U okviru tradicionalnog rakijskog ocenjivanja tokom manifestacije Wine Vision u Beogradu 14. novembra 2023. godine, Dunja 05 Barik je ponela zlatnu medalju u kategoriji rakija od dunje, ističući se kao pobednica među 51 uzorkom ocenjenim na takmičenju. Na festivalu Zlatni čokanj u Zenici 2024. godine, rakija Potpis dodatno je potvrdila svoj status osvojivši čak četiri zlatne medalje za kvalitet, uz titulu apsolutnog šampiona u kategoriji stara šljiva. Nema sumnje da su sva ova priznanja simbol vrhunskog umeća i posvećenosti u proizvodnji rakije Potpis.

Kroz nagrade, priznanja, neosporni kvalitet i prepoznatljiv ukus, rakija Potpis se ističe kao vrhunski brend koji kontinuirano nadmašuje očekivanja. Zbog toga smo uvrstili najbolje iz ove cenjene destilerije u asortiman naše prodavnice Pokloni za najmilije. Bilo da ste u potrazi za omiljenom vrstom rakije ili želite da obradujete dragu osobu nekonvencionalnim poklonom, naš tim će se potruditi da izradi kreativni aranžman prilagođen željama i interesovanjima primaoca. 

Pratite nas na Instagramu kako biste bili u toku sa našim najnovijim ponudama, posetite nas u radnji ili jednostavno poručite poklon putem našeg sajta. Učinite da svaki vaš poklon bude poseban i baš kao lider među domaćim rakijama – ima originalan potpis!

Posted on Leave a comment

Različitost ruža u cvećarama: ekvadorske, holandske i domaće

Ruže. Više od običnog cveta, one su univerzalni jezik koji prenosi najdublje emocije. Od snežno belih do duboko crvenih nijansi, svaka ruža pripoveda svoju priču, a njena lepota i prepoznatljivi miris očaravaju sva čula. Ali, da li ste znali da ne sve ruže “govore” istim jezikom? 

U cvećarama širom naše zemlje imate priliku da upoznate različite “akcente” ekvadorskih, holandskih i domaćih ruža. Svaka vrsta donosi jedinstvenu lepotu i poruku, idealnu za specijalne prilike. Inspirisani ovim diverzitetom, u današnjem blog postu vas vodimo kroz simboliku klasika u svetu cvetnih poklona.

Ekvadorske ruže

Osim što su poznate po svojoj izvanrednoj lepoti i veličini, ekvadorske ruže kriju i fascinantnu priču o adaptaciji i uzgoju. Naime, Ekvador se smatra rajem za uzgoj ruža zahvaljujući specifičnoj geografskoj poziciji koja im omogućava izloženost ravnomernom osvetljenju tokom cele godine, što je ključno za njihov rast i razvoj. Visinska klima Andskih planina daje ovim ružama poseban kvalitet – noći su dovoljno hladne da uspore njihov rast, omogućavajući time da latice postanu gušće i bogatije, a boje intenzivnije.

Jedna od manje poznatih zanimljivosti o ekvadorskim ružama je njihova postojanost. Pojedine sorte mogu ostati sveže u vazi i do mesec dana, uz pravilnu negu. O njihovoj popularnosti širom sveta svedoče i godišnji festivali ruža u Ekvadoru, na kojima se posetiocima prikazuju nove sorte i tehnike uzgoja. Ljubitelji i poznavaoci florikulture mogu se upoznati sa svim nijansama i oblicima ovih ruža.

Ekvadorske ruže su, dakle, više od pukog poklona. Njihova prisutnost u buketima i aranžmanima ne donosi samo estetsku vrednost, već i deo bogate kulture i tradicije Ekvadora. Idealne su za one trenutke kada želite da vaš poklon govori više od reči.

Holandske ruže

Holandske ruže predstavljaju vrhunac uzgoja ruža, gde se nauka i umetnost susreću da bi stvorile savršenstvo. Sa paletom boja koja se proteže od suptilnih pastela do eksplozivnih vibracija, ove ruže mogu izraziti svaku nijansu emocije. Preciznost u obliku i simetriji svake ruže rezultat je generacija posvećenosti i strasti prema cvećarstvu. Ove ruže donose eleganciju u svaki prostor, čineći ih idealnim za izražavanje sofisticiranih emocija, zahvalnosti i profesionalnog poštovanja.

Zanimljivost koja nije široko poznata o holandskim ružama tiče se jedne posebne sorte nazvane Ruža mira. Njen uzgoj je rezultat pažljive selekcije i genetskog inženjeringa, a osmišljena je da bude poklon svetskim liderima na značajnim međunarodnim skupovima. Njeni cvetovi su kremasto beli sa blagim zelenkastim nijansama na ivicama latica, a svaki cvet simbolizuje svetlo u tami, nadu u teškim vremenima. Ova ruža predstavlja vrhunac holandskog majstorstva u uzgoju ruža, dokaz da ovi cvetovi nisu samo ukras, već i moćni simboli sa dubokim značenjima.

Holandski cvećari i uzgajivači ponosno nastavljaju tradiciju inovacija i savršenstva, čineći holandske ruže ne samo prelepim dodatkom svakom prostoru, već i nosiocima važnih poruka i vrednosti. Lepota ovih ruža posebno se ističe u našem buketu od 21 holandske ruže, gde se svaki cvet savršeno uklapa stvarajući harmoniju boja i oblika, odražavajući vrhunac estetske sofisticiranosti i elegancije.

Domaće ruže

Domaće ruže simbolizuju toplinu, prirodnost, i jednostavnost. Uzgajane s pažnjom i ljubavlju, one možda ne dosežu veličinu ili raznolikost boja svojih internacionalnih suparnika, ali zrače autentičnom lepotom i šarmom. Savršen su izbor za poklone koji izražavaju iskrene emocije, bilo da se radi o ljubavi, zahvalnosti, ili jednostavno želji da se nekome ulepša dan. Slažu se uz posebne prilike kao što su rođendani, godišnjice, slave, 8. Mart, Dan zaljubljenih i mature. Njihova jednostavnost i elegancija unose osećaj mira, topline i svežine u svaki kutak doma.

Ljubiteljima naše tradicije posebno će se dopasti sorta iz Srbije – Nostalgija. Prepoznatljiva je po svojim bogatim, kremastim cvetovima koji na sredini imaju nijanse starinski ružičaste. Ova sorta je postala simbol trajne lepote i otpornosti, odražavajući duh i kulturu regiona iz kojeg potiče. Tajne njenog uzgoja se prenose s kolena na koleno. Priča o Nostalgiji podseća nas da domaće ruže nisu samo biljke. One su deo našeg identiteta i kulture, težnja ka očuvanju i proslavi lokalne prirodne baštine.

Buketi i poklon aranžmani sa ružama iz naše ponude

Sa željom da i vaši najmiliji uživaju u raskoši najkvalitetnijih svežih ruža, potrudili smo se da vas u prodavnici Pokloni za najmilije uvek čeka mnoštvo predivnih cvetova. Bez obzira na priliku, računajte na našu pomoć u odabiru savršene ruže koje će najbolje preneti vaše emocije i učiniti svaki trenutak nezaboravnim. 

Nudimo pojedinačne ruže, bukete i kreativne aranžmane, kombinovane sa slatkišima, pićima, i drugim poklonima za svaku priliku. Kompletnu ponudu naših poklon aranžmana sa ružama pogledajte ovde.

Posetite nas i dozvolite da posebne trenutke učinimo još lepšim ružama iz naše kreativne radionice, koje su pažljivo odabrane i aranžirane da govore ono najlepše u vaše ime.

Posted on Leave a comment

Čarolija Sicilije u čaši: Vinarija Donnafugata

Da li ste znali da ne morate preći stotine kilometara da biste osetili autentični duh Sicilije? Dovoljno je da otvorite bocu vrhunskih vina vinarije Donnafugata. 

Kao porodični posao koji se neprestano razvija, Donnafugata je odraz vrhunskog zanatskog duha i kreativnosti koje simbolizuje “Made in Italy”. U današnjem blog postu, donosimo priču o tradiciji, inovaciji i strasti prema vinu koja traje preko 170 godina.

Između tradicije i inovacije: Pioniri održive vitikulture na Siciliji

Vinarija Donnafugata je 1983. nastala sinergijom Giacoma Ralla, naslednika bogate porodične tradicije vinogradarstva duge preko 170 godina, i njegove supruge Gabrielle. Postavljajući temelje pod ovim imenom, Giacomo i Gabriella su udahnuli novi život u svet vitikulture. Gabriella, priznata kao pionirka feminizma u ovoj oblasti, transformisala je Donnafugatu u oazu kreativnosti, kvaliteta i dubokog poštovanja prema Siciliji.

Od samog početka, Donnafugata je bila predvodnica i u integraciji održivosti u svaki aspekt proizvodnje. Ova vinarija ne vidi održivost samo kao dodatak svom poslovanju, već kao njegovu osnovu. Od poštovanja prirode, preko upotrebe obnovljivih izvora energije, do minimiziranja otpada i vode, svaki korak u procesu stvaranja vina reflektuje duboku posvećenost očuvanju okoline. 

Pored ekoloških aspekata, Donnafugata se fokusira i na društvenu odgovornost, promovišući pravedne radne uslove i doprinoseći zajednici. Sve ovo skupa stvara vina koja su ne samo izraz teritorije i tradicije, već i simboli održivog i odgovornog pristupa vinogradarstvu.

Donnafugata vina: Spektar emocija i ukusa

Vinarija Donnafugata predstavlja istinski vinogradarski dragulj Sicilije, nudeći paletu vina koja odražava bogatstvo i raznolikost ovog ostrva. Njihova bela vina, poput poznatog Anthìlia, karakteriše svežina i aromatičnost, uz primamljive note citrusa i cvetnih aroma. Rosé vina, s druge strane, kao što je intrigantni Rosé di Rosa, privlače pažnju svojom elegancijom i finim balansom između voćnosti i svežine, pružajući osvežavajuće iskustvo koje odzvanja duhom Mediterana.

Crvena vina Donnafugate, među kojima se ističe Mille e una Notte, pričaju priču o snazi i strasti sicilijanske zemlje. Ova vina su bogata, složena, sa zrelim voćnim notama i začinjenim tragovima, odražavajući kompleksnost i dubinu sicilijanskih terroara. Svako od ovih vina nosi posebnu priču, ukorenjenu u tradiciji, ali sa pogledom usmerenim ka budućnosti.

Posebnu pažnju zavređuju i specifične linije i kolekcije vinarije, poput saradnje sa Dolce & Gabbana. Ova partnerstva rezultirala su stvaranjem jedinstvenih vina koja odražavaju spoj mode, umetnosti i vinogradarstva, pružajući ne samo gastronomsko, već i estetsko iskustvo. Vina poput Tancredi ili Ben Ryé, svojom složenošću i karakterom, predstavljaju krunu ponude Donnafugate, dok grappe i ulja dopunjuju ovu priču, nudeći još jednu dimenziju uživanja u sicilijanskim ukusima.

Jedan od ključnih elemenata identiteta vinarije i načina na koji se povezuje sa ljubiteljima vina i opuštanja je projekat Donnafugata Music & Wine. Izlazeći iz okvira tradicionalnog vinskog užitka, pruža neobičnu sintezu muzike i vina koja odražava kreativan duh José Ralla i Vincenza Favare. Kroz niz koncerata i albuma, ovaj projekat uspešno prenosi duh Sicilije širom sveta, čime dalje jača imidž Donnafugate kao brenda koji nadilazi ustaljene granice proizvodnje vina. 

Etikete koje nose priču

Svaka boca Donnafugata vina je priča za sebe, ne samo zbog izuzetnog sadržaja, već i zbog ambalaže. Maštovite i živopisne etikete su prozor u dušu Sicilije, koji pripoveda o njenoj bogatoj paleti boja, kulturi i ženstvenosti. Pozivaju posmatrača na putovanje kroz slikovite pejzaže Sicilije i njenih tradicija, čineći svaku čašu vina uživanjem za sva čula.

U našoj prodavnici, tri vrste vina iz vinarije Donnafugata u saradnji sa Dolce & Gabbana donose autentično iskustvo strasti i tradicije vinogradarstva. Isolano Dolce & Gabbana, sa svojom kompleksnošću i elegancijom, Rosa Dolce & Gabbana, koje otkriva osvežavajuću harmoniju okusa pri svakom gutljaju, i Tancredi Dolce & Gabbana, čija duboka i intenzivna struktura priča o bogatstvu Sicilije, dostupni su za istinske poznavaoce. Ova selekcija vina pažljivo je odabrana kako bi vam pružila priliku da doživite savršenu kombinaciju autentičnosti i inovativnosti, uvodeći vas u svet gde se prestiž vinarije Donnafugata i kreativni duh Dolce & Gabbana savršeno spajaju.

Dok završavamo naše putovanje kroz vinske priče Donnafugata, nadamo se da smo probudili vašu radoznalost i želju za istraživanjem. Ako jesmo, ne propustite priliku da iskusite ovaj spoj umetnosti i majstorstva, koji čeka baš vas u našoj ponudi vina. Pozivamo vas da posetite našu prodavnicu i izaberete Isolano, Rosa, ili Tancredi Dolce & Gabbana i dozvolite da vas svaki gutljaj vodi kroz autentične pejzaže, tradiciju i inovativnost koje Donnafugata ponosno nosi.